CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tanda-tanda 100 hari sebelum kita meninggal..
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disadari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.


Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.


Tanda 40 hari sebelum hari mati


Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.Tanda 7 hari


Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.Tanda 3 Hari


Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.


Tanda 1 Hari


Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untukmenemui waktu Asar keesokan harinya.


Tanda Akhir


Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Saling berpesan2lah sesama kita .
sumber : http://lagubaru.blogspot.com
9 komentar:

Rumah Islami mengatakan...

ya Allah.....membacanya merinding..sambil membayangkan begitu banyaknya dosa yang telah kulakukan ...

ateh75 mengatakan...

Tanda2 itu hanya berlaku bagi umat yg maqomnya sudah tinggi,bagi umat yg masih lalai dalam beramal dan beribadah Allah tidak akan memberikan anugerah tanda2 itu,tanda2 itupun suatu anugerah yg luar biasa .maka dari itu tingkatkanlah amal dan ibadah kita agar senantiasa anugerah Allah diberikkan untuk kita ...amin allahumma amin....

Anonim mengatakan...

waaa...sediih+takut..

irawan mengatakan...

masya allah!!!
jadi ngeri sob bacanya..

ikhwan mengatakan...

Jauh lebih bagus jika tanda-tanda kematian ini dilengkapi dengan dalil baik itu dari Al Quran maupun Hadits Nabi yang dijamin keshahihannya, sehingga ia tidak menjadi perkiraan dan sangkaan semata. Mati adalah haq dan itu akan terjadi kepada tiap-tiap jiwa yang hidup. Karena itu janganlah lalai dengan dunia, perbanyak ibadah dan banyak membantu sesama.

Wassalam

inilah blog nyaa arie mengatakan...

yaampun yusuf. gue takut tau bacanyaaaaaaaaa.

alay mengatakan...

Perlu diketahui bahwa setiap makhluk yang bernyawa pasti akan mati. Tetapi tidak ada satu orang pun dari kita yang dapat mengetahui kapan ajal akan datang menjemputnya. Bahkan tidak bisa kita katakan Orang akan merasakan seperti ini dan itu beberapa hari sebelum mati, karena banyak orang yang mati sedang dia sehat bahkan tidak menunjukkan suatu keanehan apapun.

Oleh karena itu yang terpenting bagi kita bukan mengetahui ciri-ciri atau saat-saat orang yang akan mati, tetapi menyakini bahwa kita pasti akan mati sehingga kita bisa menyiapkan bekal untuk kehidupan kita kelak. Karena masih ada kehidupan setelah kematian kita didunia, yaitu kehidupan yang lebih baik dan kekal diakhirat kelak. Oleh karena itu Allah menyeruh kita untuk berbekal didunia (yang merupakan ladang untuk akhirat ) dengan sebaik-baik bekal yaitu Taqwa. Dan jangan lah kita mati melainkan dalam keadaan bertaqwa kepada Allah. Sehingga kita diwafatkan oleh Allah dalam keadaan Khusnul Khatimah (mati dalam keadaan baik), sehingga kita dimasukkan oleh Allah kedalam surga-Nya dan dijauhkan dari neraka dan menjadi orang yang sukses dan beruntung. Karena keberuntungan yang sesungguhnya adalah jika seseorang dijauhkan dari api neraka dan dimasukkan kedalam surga.

Imran Syamsuddin mengatakan...

Kita tidak perlu takut dgn yang nama@ kematian, karena itu mank hal yg wajib bagi setiap yang hidup. Yang perlu kita takutkan adalah kepada Zat yg menciptakan Mati yaitu Allah SWT.

cinta muka buku mengatakan...

mintak copy ye,,terima kasih,,